Priča o Gou

Sve je počelo dok je Dr Dragutin Mitić, Malac služio vojsku (ŠRO) u Zadru, pre dolaska na ELEF. Tamo se upoznao sa kolegama koji su znali za Go i povremeno su pokušavali da nauče tu igru, koristeći uputstva iz tada čuvenog “Plavog Vjesnika”. Neki njegovi “saborci” iz Slovenije su već znali dobro da igraju, pošto je u Ljubljani još 1961. osnovan prvi Go klub. Tadašnje poznanstvo sa cimerom Dubaković Dušanom, Kragujevčaninom, bilo je važno za dalja dešavanja oko goa u Nišu.
Početak igranja Goa na ELEFu datira negde od školske 1968/69, da bi došlo do ekspanzije 1970.
Međutim, kasnije sam saznao da je Dr Srba Draganović, takođe elektronac, igrao Go oko 1965.u srednjoškolskom “Engleskom” domu dok je pohađao ETŠ. Za igru je koristio kartonske figure koje je štampao “Plavi Vjesnik”! Dalje se ništa nije dešavalo. Danas se njegov unuk pomalo bavi Goom.

Mitićeva priča o Gou imala je uvodnu rečenicu koja u sličnom obliku postoji i danas na Vikipediji

https://sr.wikipedia.org/sr-el/go

“Go je najstarija misaona igra koju poznaje čovečanstvo!”. Zatim sledi podatak da je stara skoro 4000 godina i da više legendi postoji o njenom nastanku. 
Meni se najviše sviđa legenda koju prenosim svakoj generaciji moje škole “Igraj Go – Razvijaj vijuge” na početku svakog ciklusa ili promocije Goa!

​Po njoj, kineski Imperator Jao (Yao, 2337 - 2258.p.n.e.) naredio je svojim mandarinima da izmisle igru da bi svog sina, malog zlobnika i mangupa, naučio mudrosti svojstvene princu. Igra, koja je dobila naziv Wei Chi (igra zaokruživanja) iz kojeg je nastao Go, ima jednostavna pravila, lako se uči, a što je više igraš – manje je znaš
U toj rečenici krije se sva kompleksnost naizgled jednostavne igre koja je sve nas u početku asocira na našu “Micu”…ali nije tako.

Oko 500 g p.n.e. datiraju prvi zapisi o toj igri, a pominje je i Konfučije u svojim analima kao preporučeno sredstvo za razvijanje intelekta kod tadašnje gospode. Verovatno iz tog razloga, Go je smatran jednom od

četiri umetničke discipline, pored kaligrafije, slikarstva i sviranja na žičanom instrumentu gužengu, koje su morali da poznaju školovani ljudi na kineskim dvorovima.

Izgleda da nije slučajno što je Go našao svoj put do ELEFa u potrazi za novim poklonicima ove misaone umetnosti, igre i kasnije misaonog sporta. 

Postoje i najave da bi Go na Olimpijadi u Tokiju mogao da postane olimpijski sport! S obzirom na trenutnu situaciju, to je malo verovatno!